Har du “rå honning”?
Mange spørger mig på markeder: “Er din honning rå?” eller raw som mange også ynder at siger. Mit svar er ja, fordi jeg hverken opvarmer eller filtrerer honningen. Men hvad betyder det egentlig, når man taler om raw honning?
Hvad er raw honning?
Der er ingen officiel dansk definition på raw honning i honningbekendtgørelsen, men hvis man kigger på ernæringsblogs – især fra USA – beskrives raw honning som honning, der ikke er opvarmet til over bistadetemperatur (ca. 35°C) og ikke er filtreret.
Raw honning har ikke noget med konsistensen af honningen at gøre, men derimod med, hvordan honningen behandles under og efter udvindingen. Filtrering er ikke det samme som at si honningen. Filtrering fjerner de mindste partikler som pollen og sker ofte industrielt under tryk og høj varme (70-80°C). Dette bruges i forbindelse med flydende honning, der skal holder sig flydende i længere tid.
Hvordan laver jeg raw honning?
Når jeg udvinder min honning, enten ved slyngning eller presning, sker det uden opvarmning. Efter slyngning sier jeg honningen gennem en finmasket si, som fjerner større urenheder som voksrester og eventuelle den uheldige bi, der er fulgt med honningen hjem fra bigården.
Derefter lader jeg honningen stå lunt i en spand natten over. Det giver voksrester mulighed for at stige til overfladen. Jeg fjerner disse urenheder ved at lægge bagepapir på honningens overflade. Papiret suger urenhederne til sig og kan let fjernes.
Til sidst røres honningen og tappes direkte på glas. På denne måde bevares alle naturlige enzymer, mineraler og vitaminer – præcis som det kendetegner ægte raw honning.
Hvorfor vælge raw honning?
Raw honning er kendt for sine naturlige egenskaber og potentielle sundhedsmæssige fordele. Den indeholder alle de antimikrobielle og antioxidante stoffer, som kan gå tabt ved varmebehandling. Når du vælger raw honning, får du et produkt, der er så tæt på naturens egen honning som muligt.
Læs evt. mere på dette link.
http://empoweredsustenance.com/raw-honey-definition/