Propolis – Biernes medicin mod sygdomme

Navnet propolis betyder frit oversat ”forsvaret foran byen”. Propolis er biernes måde, at holde sygdomme forsaget af virus, bakterier og svamp ude af deres bikube. Det er helt afgørende for biernes overlevelse, at de kan beskytte sig mod sygdomme som kan opstå på den knebene plads, der er i et bistade med op til 50.000 individer, en temperatur på 37 grader og en høj luftfugtighed.

For at imødegå denne trussel, beklæder bierne det indvendige af bistadet med et tyndt lag af propolis. Utætheder og sprækker lukkes ligeledes med propolis.

Bierne fremstiller propolis af et aromatisk harpiks lignende stof, som de henter på forskellige planters knopper. Formålet med det klæbrige stof på planternes knopper er, at beskytte blomster knopperne mod virus, bakterier og svampe. En egenskab som bierne udnytter, til at beskytte deres bikube.

Selv bruger jeg en klump propolis – som jeg lægger i mundhulen – hvis jeg har en øm hals. Den helbredende virkninger propolis har, reducere/fjerner svien når jeg synker.

Propolis kan anvendes som kosttilskud på mange måder og til mange formål. Prøv at søge på internettet med søgeord som propolis og sundhed, eller læs mere på nedenstående links:

http://helsenyt.com/frame.cfm/cms/id=3620/sprog=1/grp=8/menu=3/

https://sund-forskning.dk/artikler/propolis/

Porpolis

Propilis

Der er lukket for kommentarer.